دوم بهمن امسال شصت و چهارمین سال تأسیس جمهورى کردستان را گرامى مى داریم. تأسیس جمهورى کردستان به ریاست قاضى محمد در دوم بهمن روزى پرشکوه و بزرگ بوده که دستاورد و تصمیمات حائز اهمیت و پرافتخار و قابل توجهاى را در تاریخ کرد
به ثبت رسانده که جاى دارد ازجانب محققان و تاریخ نویسان و دلسوزان و میهن دوستان ملت کرد مورد اهمیت و توجه بیشترى قرار گیرد. ملت کرد در اوج اگاهى در بخشی از میهن خود توانست با اعتماد به نفس از فرصت بدست امده به خوبی استفاده و ثابت کند که مردم کرد قادر به تشکیل حکومت و دولت مى باشد و از هر فرصتى براى کسب حقوقش استفاده خواهد نمود. حاکمیت جمهورى کردستان در مدت ١١ ماه توانست حاکمیت منطقه اى محدود را در دست گیرد که متأسفانه به خاطر سیاست فاسدانه و معامله کشورهاى خارجى با حکومت رچا شاه، شمع فروزانى که امید و امال مردم کرد بود، خاموش شد و باردیگر فضاى ناامیدى و محنت بر کردستان سایه افکند و باردیگر توسط دشمنان، مورد ستم قرار گرفت. جمهورى مهاباد که در شرایط مساعد بین المللى و منطقه اى در بحبوحه جنگ دوم جهانى و امدن نیروهاى متفقین به ایران و سرنگونى حکومت رضاشاه پهلوى ، وارد مرحله اجرایی و عملى شد، نقطه عطفى در جنبش ازادیخواهى کرد محسوب مى شود. براى اولین بار خلق کرد توانست داراى حکومتى رسمى و مدرن با ارگانها و تشکیلاتى منظم بوده و عزت خود را باز یابد.
این رویداد تاریخى از بسیارى جهت ها جاى تحلیل و حائز اهمیت است. تشکیل جمهورى و تشکیل انجمن وزرا و رئیس جمهور و برافراشتن پرچم کردستان در روستا و شهرهاى تحت حاکمیت جمهورى، حامى بزرگترین پیام بود. گرچه جمهورى کردستان از لحاظ مساحت جغرافیایی گسترده نبود، اما تأسیس ان منعکس کننده نداى حقطلبانه و تعبیرى از خواسته و اراده و امال تاریخى تمامى ملت کرد بود. تحقق هدفى بود که سالیانى مدید ملت کرد بدان اندیشیده و براى کسب ان تلاش کرده بود.
البته جایگاه و ارزش و اهمیت این روز در نظر ملت کرد، دلیل بران نیست جنبههاى متفاوت انرا مورد تحلیل و بررسی قرار ندهیم و از تجارب ان استفاده نکنیم و نقاط ضعف و کم و کاستیهاى جمهورى کردستان را مورد بررسی قرار ندهیم. از نقاط ضعف مى توان به محدود بودن جغرافیای منطقه جمهور و تلاش ننمودن براى گسترش ان، التزام به سیاست و تصمیمات و تکیه دادن به بلوک سوسیالیستى و اتحادیه شوروى سابق که در نهایت شاهد بودیم به خاطر منافع خود، جمهورى کردستان را رها کردند، اشاره نمود. همچنین کم تجربگى و عدم شایستگى شمارى از مدیران جمهورى کردستان و به میان اوردن موضوع اصلاحات ارضى در شرایط و زمان نامناسب و فریب خوردن و باور مدیران جمهورى کردستان به قول و وعدههاى حاکمیت پهلوى از دیگر نقاط ضعف بشمار مى روند. درحقیقت این دلایل ذکر شده و چندین دلیل دیگر موجب فروپاشی جمهورى و به گل نشستن کشتى امال و ارزوهاى مردم کرد شد. علیرغم این نیز نباید دستاوردهاى تاریخى ١١ ماه تجربه حکومتدارى را در جمهورى کردستان نادیده گرفت. توسعه فرهنگ و ادب و هنر کردى همچون گسترش تئاتر و تکثیر کتب و مجله و روزنامه و نشریات به زبان کردى و پخش اندیشه و تفکر ملى و میهنى و ارتقا٠’ اگاهى ملى مردم و افزایش ازادیهاى زن کرد و تأسیس نهادى براى زنان، همچنین سازماندهى نیروى پیشمرگ کردستان و توسعه ازادى و دمکراسی و اشتى و صلح و برادرى و کاهش جرم و خلافهاى اجتماعى، قانوون مدارى و غیره..، از نقاط مثبت مدت زمان حاکمیت جمهورى کردستان محسوب شده و جاى بسى افتخار و تقدیر در نزد ساکنین کردستان مى باشد.
تأسیس جمهورى کردستان واهمه نبود، بلکه واقعیتى است که یاد و اثرات ان براى همیشه در اژهان ملت کرد باقیمانده و باید این تاریخ را حفظ و به مثابه چراغى فروزان در مسیر مبارزه ازادیخواهانه از ان استفاده و همچنین به نسلهاى اینده نیز منتقل کنیم.
سازمان خهبات کردستان ایران در شصت و چهارمین سالروز تأسیس جمهورى کردستان، به عموم همیهنان کردستان تبریک مى گوید و به روان پاک شهید قاضى محمد رئیس جمهور قهرمان و همه شهداى جمهورى کردستان درود مى فرستد. جاى دارد در این روز فرخنده، اتحاد و همبستگى در میان احزاب و جریانهاى سیاسی کردستان ایران به امرى حیاتى و برنامهاى جدى و عملى تبدیل شود.
زنده باد کرد و ازاد و اباد کردستان
سرنگون باد رژیم منفور ولایت فقیه
برافراشته باد پرچم جمهورى کردستان
سازمان خهبات کردستان ایران
٢ بهمن ١٣٨٨